Solpaneler och bidrag i Sverige 2024

Hur funkar solcellsbidraget?

Ett tag nu har det funnits ett särskilt bidrag för solpaneler som kan hjälpa dig att täcka en del av kostnaderna för både installation och material. I korthet fungerar det så här: solcellsbidraget täcker en viss procent av hela installationskostnaden och det gör att du kan spara ganska mycket pengar. I år (2024) riktar sig stödet till både privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar.

Vem kan få solcellsbidraget?

Det är öppet för de flesta som vill installera solceller men ibland finns vissa begränsningar beroende på vilken typ av fastighet du har och vart du bor. Det kan även finnas regler för när installationen ska vara gjord. Därför är det smart att kolla upp detaljerna för just din situation innan du sätter igång.

Grönt ROT-avdrag för solenergi – vad skiljer det från vanliga ROT?

Det gröna ROT-avdraget är en annan möjlighet för dig som vill installera solpaneler. Här är tanken att du ska kunna dra av en del av arbetskostnaderna för själva installationen som faktiskt kan göra projektet betydligt billigare. Skillnaden från det vanliga ROT-avdraget är att det gröna ROT riktar sig specifikt till installationer som är miljövänliga, till exempel solpaneler. Du kan få upp till 15 procent av arbetskostnaden i avdrag.

Hur fungerar det?

Rotavdraget dras direkt på fakturan från installatören, så du behöver inte ansöka om det separat. Bara se till att din installatör är registrerad för ROT-arbeten och att du uppfyller villkoren. Det är ett bra alternativ om du redan fått solcellsbidraget eftersom du kan använda båda stöden för att minska kostnaden ännu mer.

Lokala bidrag och kommunala initiativ – har din kommun extra stöd?

Vissa kommuner i Sverige har egna stöd för att uppmuntra lite extra till solpaneler och andra miljövänliga alternativ. I vissa fall kan dessa lokala bidrag täcka en viss del av kostnaden utöver det statliga stödet. Till exempel kan vissa kommuner ha egna program för miljöförbättringar som hjälper hushåll och företag att gå över till förnybar energi.

Lönsamhet: Hur påverkar bidragen din investering?

Många undrar om solpaneler verkligen är lönsamt, särskilt om man tänker på den initiala kostnaden. Det korta svaret är ja, med bidrag och avdrag kan investeringen löna sig ännu snabbare. En typisk solcellsinstallation har ofta en återbetalningstid på cirka 10–15 år utan stöd, men med bidrag kan du minska den tiden till kanske 8–10 år.

Viktigt att tänka på

Förutom bidrag är det också bra att tänka på hur mycket energi du använder i ditt hushåll och hur mycket solen skiner där du bor. Om du använder mycket energi och bor i en solig del av landet kan investeringen bli lönsam snabbare men du ska inte tänka för mycket på om det är soligt där du bor då solpaneler kan generera el även vid molniga dagar. Läs mer om våra solpaneler här.

Innehållsförteckning